Здравей, свят!

 

Здравейте и добре дошли!


 Сърдечно Ви приветствам и отварям блога си с първата статия в него, посветена на един от най-емблематичните архитектурни елементи – ПОРТАТА.
 Арка, порта, врата, портал, триумфална арка, вход – така обозначаваме препятствието, визуално и материално, а понякога и само философско, което преодоляваме, когато откриваме нов свят или пътят ни свършва, а ние искаме да продължим. Портата спира враговете и страховете ни и се отваря за приятелите и надеждите. А в едни по-героични времена признателният народ е издигал арка в чест на доблестните хора, победители в битки, защитници на идеали.
Портите са изключително разнообразни, невъзможно е да се опишат по стил, материал, предназначение, изработка. Затова първият вид, който ще представя, са естествените природни арки – красиви скални образувания, изваяни с времето под влияние на водата и вятъра.

        

Арката на Дарвин край Галапагоските острови, Еквадор. Тази арка за съжаление се срути през 2021г. поради ерозия.


   Скална арка в Майорка, Испания

Нова Зеландия

 

И така, коя е най-близката строителна технология до естествената ерозия на камъка? Каменната зидария. В древността и античните времена порталите са били създавани от различни видове камък, но ваяни от човешкия ум и ръка.

      

Храмът на Артемис, Йордания


Следват години на растеж и разкош, времена белязани от бурно развитие, богатство и възход на великите империи. Сградите са огромни и пищни, арките са все по-високи, културата, изкуството и архитектурата стигат своя апотеоз. Портите през Готиката, Ренесанса и Барока са символ на богатство и вдъхновение. Камъкът е украсен от стилизирани цветя, листа, скулптури на хора и животни, както и от метални елементи.

Порта на двореца Версай, Франция

Бранденбургската врата, Берлин

Порта, Милано

Порта в Будапеща

Bourg-en-Bresse, Франция

Триумфалната арка, Париж

Порта в Мюнхен

На фона на тази пищност още повече изпъква екзотичната архитектура на източната култура. Не, че тя е по-малко изобилстваща на форми, цветове и детайли, но този път преобладават мистични представители на животинския свят.

Манастира Drepung Gomang, Индия

Порта в Бали

Мисуру, Индия


Тории, Япония
Тези порти на тории олицетворяват божеството, за което се смята, че съществува в природата, включително свещените планини и океана.

Порта в Санта Круз, Тенерифе

 

Ориенталски стил

Бейрут

 

Модерна арка

Сейнт Луис

Голямата арка Дефанс в Париж

 

Метални порти

 

Орнаменти

 

 

         

 

Ето и някои колоритни примери от България и Кипър

Каварна (автор Иван Чапкънов)

Хисар капия, Пловдив (автор Иван Чапкънов)

Порта в Кипър


Дървени порти

 

   

 

Съвременен прочит на входна врата


 

  

                                

Като синтез на естетическите предпочитания на обитателите, портата е показател за нивото на духовно израстване и символ на утвърждаване на личностно съзнание и социално положение.
Своеобразно огледало на характерния за епохата архитектурен стил, портата също така отразява начина на живот, културата, философията и жизнения стандарт на отделния човек и на обществото като цяло.
Портата има характер на архитектурна скулптура. Дали е по-пищна или по-лаконична, с плътна или ажурна структура, тя рамкира впечатлението, което оставя следа в настоящето и във времето.

 

Изображения от: https://pixabay.com/; https://www.pinterest.com/; https://photo-forum.net/

Share this post